Corona virus en huisdieren

Hoe moeten we om gaan met de corona virus epidemie en onze huisdieren?

Aangezien er dagelijks nieuwe informatie bijkomt, zullen we dit stukje zo vaak mogelijk aanpassen aan de nieuwste situatie. Wij maken hiervoor, onder andere, gebruik van de WSAVA richtlijnen. Laatste update datum: 07 Mei 2020.

Voor meer informatie over onze moderne kliniek in Dordrecht, kunt u hier terecht!

Teckel met N95 masker
Geen zorgen: Dr Floris is ongevoelig voor het Corona Virus!

Het allerbelangrijkste is om niet in paniek te raken. De wereld zit vol gevaarlijke dingen waar we vrolijk mee leven, omdat we er aan gewend zijn. Het grootste verschil met dit virus is, is dat het virus nieuw is. Gewoon gezond verstand gebruiken, dan komt het allemaal goed.

Situatie in onze kliniek op dit moment

Nu Nederland gedeeltelijk op slot gegaan is, gelden ook in onze kliniek een aantal aanpassingen.

Op dit moment gaan alle behandelingen van dieren gewoon door: Ook preventieve zorg, zoals vaccinaties, zijn essentieel om het welzijn van onze huisdieren te garanderen. Vooral bij honden is de vaccinatie voor leptospirose erg belangrijk elk jaar.

Algemene regelsHeeft u symptomen
Geen handen schuddenPersoneel draagt mondkapje
Geen deurklinken aanrakenMogelijk behandeling/onderzoek zonder baasje
Zo min mogelijk mensen mee
We reinigen na elk bezoek deurknoppen e.d.
U wordt direct in consultkamer geplaatst
Personeel draagt handschoenen

Is het corona virus besmettelijk voor huisdieren?

Waarschijnlijk niet tot nauwelijks. Er zijn aanwijzingen dat fretten, nertsen en katten het virus zouden kunnen krijgen. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat ze het dan over kunnen dragen op mense. Wel kan een kat, net als een deurklink van een winkel, viezigheid uit andere huishoudens meenemen. Die kans is echter enorm klein.

Wilt u het zeker voor het onzekere nemen, houdt dan uw kat gewoon binnen.

Hoe kan ik me voorbereiden op de corona virus ellende?

Noodgeval
Een noodvoorraad is een voorraad die je NIET aanbreekt, tot er nood aan de hond/kat is, of totdat het gevaar geweken is.

Even los van de voorbereidingen die u voor de mensen in uw huishouden kunt nemen: Zorg voor een voorraadje voer. Niks is zo vervelend om net door het honden- of kattenvoer heen te zitten, op het moment dat het lastig is om naar de winkel of kliniek te gaan. Dus het advies is om te zorgen dat u een paar weken vooruit kunt met het voer.

Houdt er rekening mee dat online kopen van voer op een gegeven moment verstoord kan raken! Pakketbezorgers lopen een hoog risico om ziek te worden EN kunnen een bron van infectie zijn. De kans bestaat dus dat pakketbezorging niet normaal doorgaat.

Daarnaast is het, zeker als u alleen bent, verstandig om een achterwacht te hebben om uw huisdier te verzorgen. Mocht u de pech hebben om echt ziek te worden van het corona virus (of een griepje, of iets anders), dan is het fijn als u met één telefoontje hulp in kunt schakelen voor het natje en droogje van uw hond of kat.

  • Genoeg voer in huis om het in ieder geval 2 weken uit te kunnen zingen (en als het speciaal voer is: 4 weken)
  • Genoeg medicatie in huis om het 4 weken uit te zingen
  • Een vrijwilliger die uw hond, kat of konijn kan uitlaten en voeren, mocht u daar niet toe in staat zijn

Wat als ik naar de mensenarts moet?

Arthur zit klaar voor COVID-19
Aangezien honden COVID-19 niet kunnen krijgen, kiest Arthur er voor zijn masker op deze manier te dragen

Voor het mensen gedeelte verwijzen we naar de Corona Virus COVID-19 website van de overheid. Ook kunt u altijd uw huisarts bellen.

Voor het diergedeelte: als u zich niet lekker voelt, maar nog niet ziek genoeg om actie te ondernemen: probeer dan uw wandelingen met de hond zo kort mogelijk te houden. Da’s beter voor u, en uw omgeving.

Honden in HongKong
Deze honden in HongKong beschermen zich ook maar alvast tegen het corona virus.

Duiding

Niet dat het direct onze plaats is om de COVID-19 epidemie te duiden, toch doen wij een poging om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen:

Het virus is grotendeels te vergelijken met een normale verkoudheid, qua gedrag (voor 80% van de geïnfecteerden is het ook niet meer dan wat hoesten en een beetje koorts). Het grote verschil is dat je er een stuk zieker van kan worden, en dat je zelfs een kleine kans hebt er aan dood te kunnen gaan (2% is niet veel, maar wel een stuk meer dan griep).

Preventie doel COVID-19
Het doel van de overheid is om de uitbraak zo beheersbaar te houden dat de medische hulp de gevallen kan bijbenen

Wat de overheid probeert te doen, is om de infectiegraad zo laag mogelijk te houden. Anders gezegd: Als Pietje ziek is, dat hij het aan zo min mogelijk mensen doorgeeft. De truc is om dit te doen, zonder dat het hele land op zijn gat komt te liggen. En dus niet alleen dat de ziekenhuizen overspoeld worden, maar ook andere sectoren. Want niemand wil dat de stroom uitvalt, de supermarkten leeg zijn, of er geen benzine meer bij de pomp te krijgen is: dat is ook niet zonder risico!

Op 16 maart heeft Rutte een toespraak gehouden om aan te geven dat de verwachting is dat we er helemaal doorheen moeten, en dat we nu dus niet alleen inzetten op een haalbare belasting van ons zorgstelsel, maar ook op groepsimmuniteit. Natuurlijk is dat niet ideaal, maar het land kan nou eenmaal niet een paar maanden dicht: dan valt op een gegeven moment wel de stroom uit, en ligt er geen eten meer in de supermarkt.

De mensen die bovenop dit probleem zitten bij de overheid zijn enorm goed in wat ze doen. Ons advies is dus ook om goed in de gaten te houden wat ze adviseren, en dat op te volgen!

Leave a Comment

(0 Commentaren)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *