Euthanasie
Helaas komt aan ieder huisdierenleven een eind. Zonder technisch te worden: de meeste huisdieren zullen niet een “natuurlijke dood” sterven. Dat betekent dat vrijwel altijd het baasje de beslissing moet nemen om tot euthanasie over te gaan. Het actief beëindigen van het leven.
Dat is vaak een moelijke keuze. De dierenarts helpt u bij het nemen van zo’n beslissing.
Maar hoe gaat zoiets nou in zijn werk?
Sedatie: rustig gaan slapen
In de meeste gevallen zullen wij een huisdier een prikje geven waar hij of zij erg rustig van wordt. In veel gevallen zullen ze zelfs volledig in slaap vallen. We doen dit met een cocktail van stofjes die aangepast is op uw huisdier. Zo voorkomen we onnodige misselijkheid, pijn of angst.
In sommige gevallen, met name benauwde patiënten, slaan we deze stap soms over. Dit doen we, omdat niets zo eng is als langzaam suffer worden, terwijl je benauwd bent. Dat willen we alle dieren besparen.
Directe toegang tot de bloedbaan
Daarna plaatsen we bij honden een intraveneus catheter. Op die manier hebben we een directe toegang tot de bloedbaan, waar later het echte middel in moet.
Bij katten slaan we deze stap vaak over, omdat het bij de meeste katten erg eenvoudig is om bij de slapende kat de nieren te voelen. En als je iets in een nier injecteert, komt het ook razendsnel in de bloedbaan. Dit is een afweging die we maken per dier. Natuurlijk houden we hier ook rekening mee met de sedatie vooraf.
De euthanasie
Voor het daadwerkelijk euthanaseren gebruiken we een oplossing van pentobarbital. Dit is een erg krachtig anestheticum wat actief een groot deel van de hersenen remt. Effectief zetten we dus de hersenen uit. Dit gaat razendsnel, en is op zichzelf pijnloos. Zoals hierboven beschreven dienen we dit in sommige (spoed-)gevallen dan ook direct toe.
In nagenoeg alle gevallen dient de dierenarts dit toe via een bloedvat in de poot, of door in een nier te prikken. In het hart prikken wordt eigenlijk niet meer gedaan. Dat was weliswaar heel effectief, maar kan gruwelijk pijnlijk zijn als het niet 100% perfect gaat. Daar merk je aan de buitenkant meestal niet zoveel van, want op dat moment kan het dier het niet meer tonen.
Geen haast
Wij maken altijd tijd voor een euthanasie. Als het dier lijdt, maken we ruimte in ons schema, ook als dat eigenlijk niet handig voor ons schema is. Daarnaast nemen we alle tijd voor u en uw huisdier.
Na de euthanasie
Nadat de euthanasie uitgevoerd is, blijft de vraag wat er met de overblijfselen gedaan wordt.
Men kan kiezen voor:
- Individuele crematie
- Groeps crematie
- Destructie
- Zelf begraven
- Overige
Voor meer informatie over wat die opties inhouden, kunt u het beste kijken op de website van het Hoeksche Hof. Dat is het crematorium waar wij het meest mee samenwerken.
Kosten
De kosten van een euthanasie hangen af van de grootte van het dier. Bij een kat is het meestal ongeveer €120, bij een grote hond ongeveer €210. De kosten van het crematorium komen daar los bij.
Leave a Comment
(4 Commentaren)
Ik ben blij dat hier staat dat de kat in de nier wordt gespoten want dat vond ik heel gek en zeker nadat hij aan 1 injectie niet genoeg had waardoor de tweede met de naald alle kanen in het lichaam werd gezocht om nog maar een plekje te vinden waar meer vloeistof in kon.
Dat was niet fijn om te zien en dan te bedenken dat het beestje niet meer aan kan geven dat hij pijn heeft.
Dat klinkt inderdaad als een nare ervaring. Wij doen altijd ons best om een euthanasie zo prettig mogelijk te laten verlopen voor mens en dier.
Doen jullie ook inslapen thuis?
Ik zou m’n hondjes niet in een stress situatie willen zetten voordat zoiets gaat gebeuren. Want ze raken helemaal overstuur van de dierenartspraktijken.
Helaas kunnen wij meestal geen thuis euthanasiën doen in verband met de personele bezetting. Als het ons niet lukt, verwijzen we meestal door naar Sylvie Klomp. Dat is een fantastische dierenarts die dat erg fijn doet.
Recente berichten
Recente reacties
Archieven
Meta